מצטערים, אין לך הרשאה להדפיס.

 

ניתן לרכוש מנוי לאתר בטלפון: 03-6186141.

 

הפרשנות לחוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו

שלומי נרקיס, עו"ד ונוטריון
תאריך הוצאה ספטמבר 2023

לתוכן העניינים המלא של הספר... לחץ/י  כאן

 

ביום 06.08.14 נפל דבר בדיני המשפחה בישראל, עת חוקקה כנסת ישראל את חוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו התשע"ד-2014 (ייקרא להלן: "החוק"). החוק מבוסס על "ועדת שוחט" לבחינת ההסדרים הפנסיוניים בין בני זוג ונכון להיום הוא מהווה ומתווה את הדרך הראויה ביותר להסדיר עתירתו של בן זוג ותביעות דומות מסוג זה בכלל להסדיר רישום זכויותיהם של בני זוג לשעבר אצל הגוף המשלם כהגדרתו בחוק (קרנות הפנסיה הוותיקות והחדשות, קופות הגמל וחברות הביטוח).

 

המדובר בחוק מהפכני אשר שם קץ לאי-הוודאות ששררה עד כה בכל הנוגע ליישום פסקי-דין רכושיים וממוניים הנוגעים להוראות ביצוע של איזון משאביהם הפנסיוניים וחסכונותיהם של בני זוג בישראל.

 

כפי שנראה במסגרת החיבור, החוק מקנה לבן הזוג לשעבר - בהתקיים תנאים מסויימים - זכות עצמאית לקבל את חלקו מקצבת הפנסיה של בן הזוג החוסך, בהתאם לשיעור שנקבע בפסק-דין לחלוקת חיסכון פנסיוני, ישירות מן הגוף המנהל או המבצע את הסדר החיסכון הפנסיוני, אשר משלם את הקצבאות במועד גמלת הזכות (ייקרא להלן: "הגוף המשלם"). הסדר זה, כך על-פי החוק, מותנה ברישום של פרטי פסק-הדין לחלוקת חיסכון פנסיוני ברישומי הגוף המשלם, ובתנאים נוספים שיפורטו בחיבור זה.

 

עם-זאת המבוכה באשר ליחסי הגומלין בין הוראות החוק והילכות איזון משאבים יושבה בדבריו של כב' השופט א' רובינשטיין בעניין פלונית נ' פלוני (מיום 05.09.17):

 

"אין בהוראות החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני כדי לשנות מן האופן שבו איזנו עד כה בתי-המשפט את הזכויות הפנסיוניות של בני זוג שנפרדו, והוא אינו מצמצם את שיקול-דעתם הנרחב ביחס לקביעת הסדר איזון משאבים ומימוש השיתוף הזוגי... ככל שנוסחת האיזון שייקבע בית-המשפט לא תעלה בקנה אחד עם הוראות החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני, לא תוכל חלוקת הזכויות להתבצע על-פי הוראות החוק, אולם פסק-הדין יוכל לבוא על יישומו במישור יחסי בני הזוג בתחום האזרחי ה'רגיל'."

 

הספר מחולק לשני שערים:

 

האחד, חוק חלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג, סעיפי החוק, דברי הסבר והלכות שונות כגון: פטירה בטרם העברת חלק מהיתרה הצבורה לחשבון של בן הזוג לשעבר; ייחוס עיקול או שעבוד שהוטלו על יתרה צבורה של עמית; סייג להעברת חלק מיתרה צבורה של עמית לבן זוגו לשעבר; הוראות לעניין חלוקת החסכון של גמלאי; העברת חלק מקצבת פרישה של גמלאי לבן זוגו לשעבר; הפחתת חלק מקצבת פרישה בשל פסק-דין לחלוקת חסכון פנסיוני; משיכת חלק מהסכום ההוני של עמית בקופת ביטוח ישנה, בידי בן זוגו לשעבר; איסור שיעבוד או העברה לאחר של הסכום המועבר לבן זוג לשעבר ועוד.

 

השני, יישומו של החוק בהלכה הפסוקה על-פי הנושאים המיוחדים ובכלל זה ההלכות המחייבות ופסיקות בתי-המשפט למשפחה וערכאות הערעור. מבין הנושאים: הוראות החוק והשפעתו על דיני שיתוף המהותיים; מינוי אקטואר לבדיקת הסכומים המגיעים לאישה בעקבות פרישה מוקדמת של הבעל; החלת החוק על הסכמות בין בני הזוג שניתנו לפני תחילתו של החוק; איזון המשאבים וזכויות הפנסיה; קביעת השיעור המשותף של בן זוג בהסדר פנסיה תקציבית; משיכות כספים על-ידי אחד מבני הזוג מכספי משכורתו ללא שנגרע החיסכון; הליכי ביצוע של פסק-הדין על-פי החוק ועוד.

 

הספר מהווה מורה דרך לכל העוסקים בדיני המשפחה שכן הסוגיה של החיסכון הפנסיוני מוצאת ביטוייה בכל דיון משפטי בסוגיית האיזון בין בני הזוג של נכסיהם הפיננסיים.

הפרשנות לחוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו
מחיר הספר
99.00 ₪
הוסף לסל

אני מסכימ/ה לתנאי השימוש באתר

כל הזכויות שמורות לאוצר המשפט הוצאה לאור בע"מ. השימוש באתר הינו באחריותו הבלעדית של המשתמש ובכפוף לתנאי השימוש באתר (לחץ/י כאן). כניסה לתכנים באתר כמוה כהסכמה לתנאי השימוש באתר. 

למעלה
רוצה שנתקשר? הקלק כאן
הרשמה לניוזלטר!!! הקלק כאן