מחיר הספר |
137.00 ₪ |
לתוכן העניינים של הספר - לחץ/י כאן
הכלל הנהוג בדיני צוואות הוא, שבצוואה תקינה מבחינה פורמלית יוטל נטל השכנוע על המתנגד להוכחת עילות ההתנגדות הנטענות והוא יחל בהבאת הראיות.
לעומת-זאת, בצוואה הפגומה בפגם צורני יעבור נטל השכנוע אל מבקש קיום הצוואה והוא גם יפתח בהבאת הראיות. במצב דברים זה על מבקש קיום הצוואה להוכיח כי הצוואה משקפת את רצונו החופשי והאמיתי של המצווה וזאת בהתאם לרמת ההוכחה הנדרשת בסעיף 25 לחוק הירושה, קרי, מעל לכל ספק סביר.
יחד-עם-זאת, בכל הנוגע לנטל השכנוע, יש לבחון שאלה זו בהתאם לראיות שיובאו בתום ההליך המשפטי ובפרט לאחר שמיעת העדים לצוואה. לאחר שמיעת מלוא הראיות ניתן יהיה לקבוע האם עוצמתו של הפגם היא כזו המצדיקה את העברת נטל השכנוע על כתפי המבקש את קיום הצוואה ואם לאו.
יודגש, כי עצם קיומם של פגמים צורניים אינו מביא לביטול הצוואה באופן אוטומטי, אלא מעביר את הנטל הראייתי אל המבקש הטוען לקיומה, להוכיח כי אין ספק באמתותה של הצוואה, כי הצוואה משקפת את רצונה החופשי והכנה של המנוח, וזאת בהתאם לרמת ההוכחה הנדרשת בסעיף 25 לחוק הירושה.
זאת ועוד. במסגרת חיבור זה עוסק המחבר, בין השאר, בשאלות חשובות המעסיקות את בתי-המשפט בבואו להכריע בסכסוכי ירושה כגון:
* האם טעות בתאריך (בצוואה בכתב יד) עריכת הצוואה הינו פגם צורני?
* האם היעדר תאריך (בצוואה בכתב יד) הינו פגם צורני?
* האם שגיאות טכניות מינוריות המהוות טעויות סופר יכולות להוות פגם צורני?
* מתי יש להעלות הטענה כי נפל בצוואה פגם צורני כלשהו?
* האם כאשר על פני הצוואה (בעדים) לא צויין כי המנוח קרא אותה ולא צויין כי הצוואה הוקראה באוזני המנוח - עסקינן בפגם צורני?
* האם היעדר חתימה על כל עמוד ועמוד בצוואה יכולה להוות פגם המעביר את נטל ההוכחה?
* האם היעדר הצהרתו של המנוח "זו צוואתי" בצוואתו (בעדים) יכול להוות פגם צורני?
* האם אי-צירוף חוות-דעת רפואית לצוואתו (בפני רשות) של המנוח יכולה להוות פגם צורני?
* היעדר תרגום בפועל של הצוואה (בעדים) הינו פגם?
אודות המחבר: עורך-דין שלומי נרקיס עוסק בתחום הירושה והעזבון כ- 22 שנים ובסכסוכי ירושה מורכבים; בעל ניסיון עשיר בניסוח צוואות; משמש כנוטריון ומחברם של ספרים רבים בתחום הירושה והעזבון.